V Kežmarku sa začal festival Európske ľudové remeslo

08.07.2005 Poprad

Kežmarok 8. júla (TASR) - Dobytím hradnej brány otvorili dnes popoludní v centre Kežmarku XV. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Do nedele sa p...
Kežmarok 8. júla (TASR) - Dobytím hradnej brány otvorili dnes popoludní v centre Kežmarku XV. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Do nedele sa predstaví asi 200 remeselníkov zo štyroch krajín.

Riaditeľ podujatia Ladislav Melikant tesne pred otvorením festivalu pre TASR povedal, že návštevníci mesta uvidia ukážky asi polstovky remesiel. \"Pätnásty, tak trochu jubilejný ročník sme venovali spracovateľom kovov. Širší priestor dostali kováči, zámočníci, cinári, zlatníci a ďalší príslušníci cechu, jedného z mnohých, ktoré v Kežmarku v minulosti prekvitali, \" spresnil.
Medzinárodný rozmer EĽRO dotvárajú ľudoví remeselníci z Poľska, Česka a Maďarska. V porovnaní s vlaňajškom pribudlo v centre päť stánkov. Priestor dostalo viac majstrov a ich pomocníkov. Záujem o prezentáciu remesiel v Kežmarku každoročne narastá. Organizátori sa preto usilujú o čo najširšie zastúpenie jednotlivých druhov remesiel, o priblíženie takých, s akými sa doposiaľ návštevníci doterajších ročníkov EĽRO nestretli.
Tohtoročnou novinkou bude aj súťaž o Kežmarský zlatý poklad. V areáli festivalu organizátori ukryli dvanásť \"zlatých\" mincí, každú v hodnote 500 korún. Pomôckou pri hľadaní pre návštevníkov budú indície, ktoré dostanú pri vstupe.
Podobne ako vlani aj počas tohtoročného EĽRO bude prebiehať súťaž o kráľa remesiel. Korunu, žezlo a istotu účasti na XVI. ročníku festivalu získa remeselník, ktorý zozbiera do pokladničky najviac prostriedkov, určených pre projekt Hodina deťom.
Počas troch festivalových dní bude súčasťou EĽRO pestrý kultúrny program s dôrazom na folklór. Na dvoch javiskách, pri hrade a radnici, sa vystrieda 36 súborov s vyše 700 účinkujúcimi zo šiestich krajín. Lákavú ponuku pripravilo pre návštevníkov vedenie Kežmarského hradu. Okrem divadelných predstavení aj nočnú prehliadku s adrenalínovým strašením.
Areál hradu patrí slovenským mliekarňam, ktoré sa predstavia v rámci Syrárskeho trhu.
 

Vyberte región

mark